Youka

“Bewust zijn van de verschillende realiteiten om ons heen”

Youka Van den Eeckhoudt startte in september 2007 als vrijwilliger bij Objectief. Sindsdien verzorgt ze geregeld permanenties voor informatie over de nationaliteitsverwerving.

Hoe kwam je bij Objectief terecht?

Ik ontdekte Objectief toen ik langs hun ‘vitrine’ wandelde. Ik liep al langer rond met het idee vrijwilliger te worden maar ik had de stap nog niet gezet en wist ook nog niet voor welk doel. In die tijd had ik enorm veel werk dat niet te combineren viel met vrijwilligerswerk. Later ben ik door toeval in contact gekomen met een van de vrijwilligers van Objectief. Zij heeft me verteld over de activiteiten van Objectief. Dat was een teken voor mij. Toen ik wat meer tijd had ben ik bij Objectief gaan aankloppen.

Hoe ervaar je de permanenties?

De permanenties verschillen keer op keer aangezien ieder persoon die je tegenkomt zijn eigen verhaal en manier van vertellen heeft. Geconfronteerd worden met de zeer verschillende en concrete realiteiten van de aanvragers zorgt ervoor dat je bewust bent van de zwakke plekken van het systeem waarin we leven. Dat is voor mij heel belangrijk want ik denk dat je geen respectvolle en efficiënte acties kan ondernemen als je niet een bepaald bewustzijn hebt. De verschillende vormingen die regelmatig door Objectief worden georganiseerd zijn heel nuttig om de mensen die we tegenkomen echt verder te helpen. Ik ben elke keer zeer tevreden dat ik die kennis kan opdoen.. Ik weet dat ik de wereld niet zal veranderen maar ik trek me op aan het feit dat ik zinvolle informatie heb kunnen geven aan mensen die een positieve draai aan hun leven willen geven door dezelfde rechten en plichten te krijgen als Belgen. Natuurlijk zal ik pas helemaal tevreden zijn als die permanenties niet meer nodig zijn omdat België de wet respecteert in verband met de nationaliteit.