Onderzoek naar integratiewil stiekem ingevoerd?

 

De jonge vrouw uit Djibouti, erkende vluchteling, keek vreemd op van de uitgebreidheid van het onderzoek. Eerst had ze op het politiecommissariaat een gesprek van bijna drie uur met de wijkagent. Die kwam daarna een kijkje nemen bij haar thuis.

Onze getuige heeft de vragen goed onthouden, zodat we een goed zicht krijgen op de inhoud van het onderzoek. Ze kregen vragen zoals

        Kan u me België beschrijven? Wat komt er bij u zoal op
        Wie is koning Albert II? Kent u Belgische politici? Wie is Elio di Rupo? Hoe heet de uittredende eerste minister? Hoeveel gewesten telt België
        Wat waren de resultaten van de laatste verkiezingen in ons land? Wie heeft deze verkiezingen gewonnen?
        Wat weet u over de Belgische politieke partijen? Hoeveel grote steden zijn er? Noem mij de voornaamste gemeenschappen van het land. Welke talen spreekt u? Welke studies heeft u gedaan? Waar werkt u? Heeft u Belgische vrienden? Waarom koos u voor België? Had die keuze te maken met het feit dat er Frans gesproken wordt in dit land? Kent u de verschillende nationale zenders?
-        Kent u Belgische sporters van hoog niveau? Welke? Waarom trekt dit land u meer aan dan een ander? Denkt u lang hier te verblijven eenmaal u Belg geworden bent?
-       Woont u alleen? Heeft u familie hier?

Op het einde van het interview vraagt de vrouw aan de politieagent waarom hij al die vragen stelt. Ze kreeg als antwoord dat hij het ook niet helemaal begrijpt, maar dat men hem gevraagd heeft om al die vragen te stellen. Bovendien dacht hij dat hij te maken zou krijgen met iemand die geen enkele van de landstalen machtig was.