Dinsdag 15 februari - De coleire van Rachid Madran

De sfeer in de commissie Justitie verbetert er niet op. Van bij het begin is het al prijs.
Aanleiding is een vraag van Rachid Madran (PS) over de adviezen van verschillende instellingen en verenigingen. “Moeten we die adviezen niet eens overlopen en bespreken in de commissie? Het is toch waardevol materiaal.”
 
Voorzitter Sarah Smeyers (N-VA) ziet geen reden voor een dergelijke bespreking. “In andere commissies gebeurt dat ook niet.” Wat Rachid Madran betwist. Ondertussen doen Theo Francken (NV-A) en zijn collega van het Vlaams Belang wat lacherig over de adviezen van ‘jullie vriendjes’. “Het staat je altijd vrij om nieuwe amendementen in te dienen”, is de reactie van Smeyers, die meteen overgaat tot de orde van de dag.
Daarop schiet Madran in een Franse coleire. Hij vindt een dergelijke houding ongehoord. “Waarom vragen we adviezen als we er geen rekening mee houden?” Hij onderstreept dat het debat over een belangrijke zaak gaat. “We hebben het hier over de Belgische nationaliteit, dat is niet niks.”
 
Tussen al het geschreeuw probeert Nahima Lanjri (CD&V) de gemoederen te bedaren. Ze roept op tot een sereen debat en herinnert haar collega’s eraan dat de commissie besliste om adviezen op te vragen, niet om ze gewoon te klasseren maar om ze te bestuderen.
Maar Ecolo-Groen! en MR zijn afwezig, en Christian Brotcorne (cdH) reageert niet. Rachid Madran staat alleen en de bespreking gaat verder.
 
Hoewel, een bespreking kan je het niet echt meer noemen. Van een inhoudelijk debat is er geen sprake meer. Ieder brengt zijn amendement naar voor, zonder veel reactie. De voorzitter duwt het debat altijd maar sneller vooruit. De verschillende artikels gaan er aan een hoog tempo door.
 
Zo ook het voorstel van Open Vld om een aanvraag te blokkeren als er verschillen zijn in de gegevens op de geboorteakte en die in het rijksregister. Staat Mohamed in het ene document met één m en in het andere met twee, dan moet dit eerst verholpen zijn, vooraleer de aanvraag kan ingediend worden. En zo blijft men maar zaken zoeken om mensen te ontmoedigen en op kosten te jagen …
 
Dan is het aan art. 16, het Belg worden op basis van huwelijk met een Belg(ische). Gewoon afschaffen vinden N-VA en Vlaams Belang. Open Vld is soepeler en wil het alleen maar veel moeilijker maken … PS pleit voor het behoud van de huidige regeling en Cd&V wil alleen maar een lichte aanpassing.
 
Daarmee is de kous af. Hup naar het volgende onderwerp.
De snelheid waarmee hier wetsartikelen besproken worden is schrikwekkend. Het gaat hier over zaken die een enorme impact hebben op het leven van mensen die – en ik benadruk het nog eens – vast in ons land verblijven. Voorzitter Smeyers (N-VA) geeft gewoon plankgas om zo snel mogelijk tot een stemming over te gaan.
Ze heeft het rekensommetje al gemaakt, want N-VA (4), Open Vld (2) en MR (2) hebben samen 8 stemmen. Het volstaat er nog ééntje bij te krijgen voor een meerderheid. Zal Cd&V (2) hen aan een meerderheid helpen?